Açık Bankacılık Uygulamaları: 2024 Yenilikleri

• Büşra Nur Kalaycı

Açık Bankacılık Uygulamaları: 2024 Yenilikleri

Açık bankacılık uygulamaları, finans dünyasında devrim yaratarak kullanıcıların finansal verilerini güvenli bir şekilde paylaşmalarını sağlamıştır. Böylece kullanıcılar, finansal hizmetlere daha geniş bir erişim sağlamıştır. Bu yeni nesil finansal hizmetler, sürekli gelişen teknoloji sayesinde hızlı bir yenilik süreci geçirmektedir. Hızla yaşanan bu yeniliklerin tamamı finansal alışkanlıkları yeniden oluşturmuştur. Bunun yanında kullanıcılar için hızlı bir adaptasyon süreci de doğmuştur. Bu noktada 2023 yılı açık bankacılık için oldukça önemli bir yıl olmuştu. Özellikle Avrupa’da ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda açık bankacılık regülasyonları 2023’de büyük ölçüde genişlemiştir. PSD2’nin uygulamaya konulması, yeni fintech çözümlerinin ortaya çıkması, bankalar ve Fintech‘ler arasındaki işbirliğini artırmıştır. 2023’teki en büyük odak noktalarından biri de API tabanlı çözümlerin yaygınlaşması olmuştur. Dolayısıyla bu yıl, açık bankacılığın geniş kitlelerce benimsenmesinde önemli bir adım olmuştur. Şimdi 2024’ün son çeyreğine girmeden hemen önce, 2023’de yaşanan bu gelişmeler, bu sene için hangi yenilik ve regülasyonlara zemin olmuş detaylı şekilde inceleyeceğiz.

Öne Çıkan Yenilikler ve Çalışmalar

2024 yılı, açık bankacılık alanında birçok önemli teknolojik yeniliğin oluştuğu bir yıl olarak öne çıkmakta. Bu yıl içerisinde öncelikle API teknolojilerindeki gelişmeler dikkat çekmiştir. Gelişmiş API altyapıları bankalar ve fintechler arasındaki ilişkide entegrasyonları daha hızlı ve güvenli hale getirmiştir. Bu durum, finansal kurumların hizmetlerini daha geniş bir kullanıcı kitlesine açmalarını sağlamıştır. Dolayısıyla 2024 yılında da açık bankacılığın en önemli avantajlarından biri olan “kolay ve hızlı finansal yönetim” için gelişmeler devam etmiştir. Bu hızlı ve kolay finansal yönetimin yanında güvenlik kısmı da oldukça önemlidir.

Güvenlik standartlarında yapılan güncellemeler de 2024 yılında öne çıkan önemli yeniliklerden biridir. Veri güvenliğinin yüzde yüz korunabilmesi ve müşteri bilgilerinin daha saklı tutulması için yeni şifreleme teknolojileri ve güvenlik protokolleri üzerinde çalışılmıştır. Bu durum özellikle işletmeler için açık bankacılık uygulamalarını daha fazla benimseme konusunda yardımcı olacaktır. Bunlarla beraber, her teknolojik gelişmede olduğu gibi kullanıcı deneyimi, açık bankacılık uygulamalarının da geleceği için büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla 2024 yılında, daha kişiselleştirilmiş finansal hizmetler sunmanın üzerinde önemle durulmuştur. Müşteri ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanan çözümler, açık bankacılığın başarısını artıran önemli unsurlar arasında yer almıştır.

Açık Bankacılık Uygulamaları için hızla gelişen diğer yeniliklere başlıklar altında göz atalım.

Yapay zeka odaklı finansal yönetim: Bu yıl içerisinde popülerliği daha da artmış olan yapay zeka kullanımı finansal hizmetlerde de birçok alanda etkili olmuştur. Özellikle dolandırıcılık tespitleri, veri analizleri, müşteri hizmetleri ve uyumluluğu konularında yapay zeka destekli iyileştirmeler yapılmıştır. Ayrıca yapay zeka yardımı ile kişiselleştirilmiş finansal tavsiyeler de 2024 yılında karşımıza daha çok çıkmıştır.

Gömülü Finans Uygulamaları: Bu uygulamalar sayesinde, online alışveriş siteleri ve sosyal medya üzerinden geliştirilen birçok alışveriş sistemi finansal hizmetleri doğrudan mevcut platformlarına ekleyebilmiştir. Böylece, kullanıcıların alışık oldukları ve mevcut kullandıkları bir arayüzden ayrılmadan rahatça alışveriş yapabilmeleri sağlanmaktadır. Bu noktada yine, açık bankacılık alanındaki kullanıcı deneyiminin önemi öne çıkmaktadır.

DeFi’lerin ve Blockchainlerin Kullanımı: Merkeziyetsiz Finans olarak da karşımıza çıkan DeFi sistemi, bankalar ve diğer geleneksel aracılar olmadan kredi kullanımı ve yatırım gibi hizmetleri mümkün kılmaktadır. Kolay erişim, kişiselleştirilmiş deneyim, düşük maliyet ve hızlı işlem kapasitesi gibi avantajlar sunmaktadır. Bu avantajlardan dolayı DeFi dünya genelinde yaygın şekilde kullanılmaktadır. 2024 yılında da saydığımız bu temellere dayanarak bilinirliği ve kullanımı artmıştır.

Neobank’ların Yükselişi: Neobanklar, finansal olarak banka şubelerinde ya da finansal kurumlarda fiziksel olarak yapılan tüm işlemlerin dijital ortamda yapılmasını sağlamaktadır. 2024 yılında da neobanklar ve geleneksel bankalar arasındaki dinamikler rekabet ve işbirliği olarak şekillenmiştir. Neobanklarla ilgili bu gelişmelerin ilerleyen dönemlerde daha da gelişeceği öngörülmektedir.

Açık Bankacılık Uygulamaları ve Regülasyonlar

Avrupa Birliği’nin PSD2 regülasyonu açık bankacılığın gelişmesinde büyük bir etken olmuştur. Bu düzenleme ile finansal hizmet sağlayıcılar arasında rekabet artmış ve daha yenilikçi ürünler geliştirilmiştir. Türkiye’de de açık bankacılık regülasyonları her geçen gün daha kapsamlı hale gelmektedir. Özellikle BDDK tarafından yapılan düzenlemeler, bankaların ve fintechlerin uyumlu bir şekilde çalışmasına yöneliktir. 2024 yılında özellikle dijital bankacılık hizmetleri ve müşteri veri gizliliği konusunda yeni adımlar atılmıştır. Bu bağlamda oluşturulan yasal düzenlemeler tüketiciler için daha güvenli hizmetler sunmuştur. Bunun yanında finansal kurumların da inovatif çözümler geliştirmesine ortam hazırlamıştır. Üçüncü taraf hizmet sağlayıcıların, bu yeni regülasyonlara uyum sağlamaları cezai yaptırımlardan kaçınmak ve kullanıcı güvenini kazanmaları açısından oldukça önemlidir. Özellikle finansal veri paylaşımında alınacak tedbirlerin net bir şekilde belirlenmesi ve risklerin ortadan kaldırılması temel sorumluluklar arasındadır. 2024’de bu alandaki teknolojik gelişmeler özellikle işletmeler için güvenliği artırırken ilerleyen yıllarda daha güçlü savunma ve koruma platformlarının geliştirileceği düşünülmektedir.

Sonuç olarak 2024 yılı açık bankacılık uygulamaları, Fintech alanında yaşanan tüm gelişmeler ışığında, daha çok veri güvenliği ve kullanıcı dostu uygulamalar geliştirmek üzerine odaklanmıştır. Bu alanda büyük teknolojik yeniliklerin, regülasyonel güncellemelerin ve banka-fintech iş birliklerinin yaşandığı bir yıl olmaktadır. Açık bankacılık uygulamaları, hem bankacılık sektörüne hem de tüketicilere büyük faydalar sağlarken, finansal hizmetlerin gelecekte daha şeffaf, erişilebilir ve güvenli olmasını mümkün kılmaktadır.

Türkiye’nin Yeni Nesil Açık Bankacılık Uygulaması

tüm bankalar tek ekranda

Vomsis açık bankacılık uygulaması, tek ekranda işletmenizin finansal yönetimini mümkün kılmaktadır. Bununla birlikte sayısız ek özellik ve entegrasyonlarla finansal yönetiminize dair ihtiyaçlarınızın hepsini tek ekranda toplamaktadır. İşletmeniz için kullandığınız tüm banka hesaplarını Vomsis’e entegre ederek tek ekranda yönetebilirsiniz.

  • Banka Hesap Hareketleri ile önemli hesap hareketlerine göre notlar ve hatırlatmalar ekleyerek öncesinde bildirimler alabilirsiniz. Bu sayede işletmeniz için potansiyel riskleri önceden tespit edebilirsiniz. Tüm banka hesaplarından gelen verilerinize tek şifre ile kolayca ulaşarak analiz ve raporlamalarınızı hızlandırabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu raporlar sayesinde gelir gider analizi, nakit akış yönetimi ve bütçe planlaması gibi mali süreçleri daha etkin hale getirebilirsiniz.
  • Online Tahsilat Sistemi ile tahsilatlarınıza ait tüm bilgileri tek ekranda görüntüleyebilirsiniz. Müşteri bilgileri, taksitler ve işlem durumları gibi aradığınız tüm detaylar için online tahsilat sistemini kullanabilirsiniz. Tüm bu bilgiler arasında kolayca arama ve filtreleme yaparak zaman tasarrufunu maksimuma çıkarabilirsiniz. Filtrelediğiniz detayları Excel’e aktararak raporlamalarınızı hızlandırabilirsiniz.
  • Vomsis POS rapor, tüm fiziksel ve sanal POS’larınızı kolayca takip edebilmenizi sağlar. Bu ekranda, banka bilgisi, işlem tarihi, işlem detayı, net/brüt tutarlar ve taksitli/nakit ödemeler yer almaktadır. Böylece tüm POS hareketlerini ve detaylarını görebilirsiniz. Geçmiş tarihlere ait ödemeler, bugün ve ileri tarihlerde hesabınıza geçecek ödemlere de tek tıkla ulaşabilirsiniz. Bankalara ait POS geçmişine daha detaylı bakmak için ilgili banka sekmesinin üzerine tıklayarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Buradan komisyon tutarlarını, terminal bilgilerini ve net/brüt ödemeleri rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

En önemlisi Vomsis verileriniz için güvenli açık bankacılık sunar. Finansal verilerin güvenliği işletmeler için hayati önem taşımaktadır. Vomsis, tek ekranda finansal yönetim sunarken güçlü şifrelemeler ve güvenlik protokolleri ile verilerinizi korumaktadır. Zaman tasarrufu, kolay izleme ve raporlama, daha iyi karar alma süreçlerinde işletmenizin finansal bilgileri güvendedir. Bu sayede, işletmenizde kolayca sürdürülebilir bir büyüme ve başarı elde edebilirsiniz. Siz de Vomsis ile açık bankacılığın avantajlarını hemen keşfedin.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!