BA/BS formu, kurumların mal ve hizmet alım satımlarında vergi dairesine beyan ettikleri formlardır. BA formu mal ya da hizmet alımlarına ilişkin düzenlenmektedir. BS formu ise mal ya da hizmet satışlarıyla ilgili düzenlenmektedir. Bu formlar vergi beyannamesi değildir. Ancak 5.000 TL üzerinde mal ya da hizmet satmış ve almış her firmanın bu formları düzenleyerek vergi dairesine bildirmesi gerekmektedir. Yani işletme, ilgili dönem içinde KDV hariç 5.000 TL fatura kesmiş ise BS formu hazırlamalıdır. Bu durumun tam tersi olarak 5.000 TL üzeri fatura aldıysa BA formu hazırlaması gerekmektedir. Ba/ Bs formunun hazırlanması için, kişi ya da kurumların bilanço esasına uygun defter tutmaları gerekmektedir. Bu formların hazırlanmasındaki amaç firmalar arasında kesilen faturaları karşılaştırıp eşleştirmektir. Bu nedenle bir tür mutabakat işlemi yapıldığını da söyleyebiliriz. Bu işlem ile yanlış bildirimlerin ve işlemlerin önüne geçilmektedir. Ayrıca formlar arasında eşleştirme yapılması, evrakta sahtecilik yapılıp yapılmadığını teyit ederek vergi kaçırmaya da engel olmaktadır.
Şimdi birlikte BA/BS formlarının düzenlenmesi için gerekli olan şartları ve adımları detaylı şekilde inceleyelim
BA/BS Formu Nasıl Düzenlenir?
BA/BS formları elektronik ortamda, Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden kolayca yapılmaktadır. Kurumlar site üzerinden beyanname düzenleme programına ulaşarak buradaki yönlendirmeler ile formları indirip düzenleyebilmektedir. Online olarak indirilen formlar doldurularak yine online şekilde GİB’e yüklenmektedir. Böylece formların kontrolü ve karşılaştırması da GİB üzerinden yapılmaktadır. Bu bildirimler, hem alıcı (BA) hem satıcı (BS) kurum tarafından ayın son gününe kadar yapılmalıdır. Bu sürenin aşılması durumunda ilgili kurumlara bir para cezası uygulanmaktadır.
Konuyla ilgili bir örnek inceleyecek olursak;
Firmanız için başka bir firmadan Haziran ayında üç farklı mal veya hizmet aldığınızı düşünelim. Bu mal veya hizmetlerin faturaları size KDV hariç 2.000 TL, 3.000 TL ve 1.500 TL olarak kesilmiş olsun. Bu durumda o firmadan aldığınız KDV hariç toplam fatura tutarı 5.000 TL’yi geçmiştir. Bu durumda ay sonunda bu faturalar için BA formu hazırlamanız gerekmektedir. Aynı şekilde size bu faturayı kesmiş olan karşı firmanın da her fatura için BS formu hazırlaması gerekmektedir.
BA/BS Formu için Gerekli Olan Şartlar
BA/BS formlarının hazırlanması limited ve anonim şirketler için zorunludur. Şahıs şirketleri için zorunluluk yoktur ancak belirli durumlarda şahıs şirketlerinin de hazırlaması zorunlu olmaktadır. Bir şahıs şirketinin geliri belirli sınırın üzerinde ise ve muhasebesi bilanço usulüne uygun tutuluyorsa BA/BS formu düzenlemesi gerekmektedir. Eğer bu formlar firmanın serbest muhasebecisi ya da serbest muhasebeci mali müşaviri tarafından gönderiliyorsa; formu gönderen ve düzenleyen bölümlerine serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri yazılmalıdır. Firmanın yeminli mali müşaviri varsa yeminli mali müşavir bölümünün de doldurulması gerekmektedir.
BA/BS formu, yukarıda bahsettiğimiz site ve yönlendirmeler ile eksiksiz hazırlandıktan sonra aşağıdaki belgeler de beyan sırasında gerekmektedir.
- KDV hariç 5.000 TL ve üzeri olan mal ve hizmet faturaları
- Gider pusulası
- Varsa kur farkından kaynaklanan faturalar
- Serbest meslek makbuzları
- İade faturaları
- Yolcu biletleri
Hata ve Eksik Düzeltmeleri
BA/BS formları yukarıdaki adımlar izlenerek düzenlenip gönderildikten sonra bir eksik ya da hata fark edilirse formlar tekrar düzenlenip gönderilmektedir. Burada sadece hata yapılan bildirimin düzenlenmesi yeterlidir. Belirlenen süre içerisinde yapılan düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmamaktadır. Ancak hata ve düzeltmeler belirlenen zaman geçtikten sonra yapılırsa Vergi Usul Kanunu’nun 355’ince maddesine göre bir ceza işlemi uygulanabilmektedir. Düzeltme formlarının belirlenen süre sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilmemektedir. Ancak bunu takip eden 15 gün içinde verilirse özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanmaktadır.
Siz de açık bankacılığın işletmeler için sunduğu birçok avantajdan yararlanarak muhasebe süreçlerinizi kolaylaştırın! Vomsis Açık Bankacılık Platformu ile tüm bankalarınızı tek ekranda görüntülerken manuel kasa özelliği ile nakit varlıklarınızı kolayca takip edebilirsiniz. Böylece şirketinizin nakit akışını kolayca oluşturabilirsiniz. Ayrıca aktif varlıklarınızın içinde yer alan banka hesaplarınızı da Vomsis ile kolayca raporlayabilirsiniz. Tüm işlemlerinizi tek bir ekrandan kolayca takip edebilirsiniz. Tüm banka hesaplarınızı tek ekranda yönetmenin rahatlığı ile tüm raporlamalarınız için de işletmenize kolaylık sağlayın.