Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi, birçok sektörü etkileyerek geleneksel yöntemlerin yerini dijital alternatiflere bırakmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, finans sektörü de önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. Banka işlemleri ve yönetimindeki dijital dönüşüm, müşterilere daha hızlı, güvenli ve kullanıcı dostu hizmetler sunmaktadır. Bunun yanı sıra finansal süreçlerin verimliliğini arttırmayı da amaçlamaktadır. Geleneksel bankacılık anlayışı, müşterilerin fiziksel şubelere giderek işlemlerini gerçekleştirdiği bir sistemdi. Ancak, dijital dönüşümün yükselişi ile birlikte banka işlemleri de köklü bir değişim geçirmiştir. Artık teknolojinin olanaklarıyla şekillenen dijital bankacılık ve açık bankacılık gibi kavramlar, finans sektörünü yeniden tanımlamıştır. Bu noktada ilk olarak akıllara gelen internet bankacılığı ve online banka işlemleri örnek olarak gösterilebilir.
Fintech sektöründe hizmet veren işletmelerin artması bu alanda bankalar için de sürekli gelişim demek olmuştur. Rekabet ortamında geri kalmamak ve müşteri kazanımı sağlamak için tüm bankalar dijital dönüşüme uyum sağlamıştır. Bu alanda gerçekleşen tüm yenilikleri yakından takip ederek gelişime devam etmişlerdir. Biz de bu içeriğimizde dijital dönüşümle değişen ve gelişen banka işlemlerini daha detaylı el alacağız.
Dijital Dönüşüm ve Verimlilik
Her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de verimlilik, son yıllarda oldukça önem kazanmaya başlamıştır. Yaşanan teknolojik gelişmeler ile finans sektöründeki geleneksel işlemler de kullanıcılar için yeterli olmamaya başlamıştır. Dolayısıyla sektörün en önemli oyuncuları olan bankaların bu gelişmelerden geri kalması imkansızdır. Bu sebeple hizmetlerini devam ettirmek için verimliliğe katkı sağlayacak şekilde müşteri odaklı çalışmaya yönelmişlerdir. Kullanıcılar için son zamanlarda kolaylık, hız ve sınırsız erişim diğer tüm özelliklerin önüne geçmiştir. Geleneksel bankacılık yöntemleri, uzun kuyruklar, evrak işleri ve zaman alıcı işlemlerle müşteriler için dezavantajlı olmaktaydı. Ancak dijital dönüşümün etkisiyle birlikte banka işlemleri, kullanıcılar için yeniden şekillenmiştir. Bu şekillenmenin en önemli sonuçları da verimlilik alanında yaşanmıştır.
Dijital dönüşümle birlikte, müşteriler artık banka işlemlerini saniyeler içinde gerçekleştirebiliyor. Ayrıca bunu kendi evlerinin konforunda, mobil cihazlar aracılığıyla yapabilmekteler. Örneğin, birkaç yıl öncesine kadar saatler kredi başvuru süreçleri saatler sürmekteydi. Artık online platformlarda ya da bankaların mobil uygulamalarında dakikalar içinde yapılabilmektedir. Bu durum, müşteri memnuniyetini artırdığı gibi aynı zamanda bankaların da operasyonel verimliliğini önemli ölçüde arttırmıştır. Bu durum işletmeler için değerlendirildiğinde de birçok avantaj getirmektedir. İşletmelerin yapı taşı olan muhasebesel süreçlerin tamamı banka işlemlerini analiz etmekten geçmekte. Bu süreçlerin dijital ortamda yapılabilir olması, işletme sahiplerine zaman kazandırmaktadır. Bunun yanında anlık kontrol ve müdahale kolaylığını da sağlamaktadır. Sonuç olarak, dijital dönüşüm banka işlemleri noktasında verimliliği artırarak müşteri deneyimini baştan tanımladığı kolaylıkla söylenebilir. Bu dönüşümün sadece bireysel kullanıcılar için teknolojik açıdan değil, aynı zamanda işletmeler için de ekonomik ve zamansal açıdan verim sağladığı görülmektedir.
Açık Bankacılıkta Banka İşlemleri
Açık bankacılık, bankacılık ve finans sektörünü kökten değiştiren güçlü bir etkendir. Bu etkenin temelleri daha önceki içeriklerde bahsettiğimiz gibi PSD, AISP ve API gibi dijital dönüşüm adımları ile gerçekleşmiştir. Bu dönüşüm, müşterilerin finansal verilerini güvenli bir şekilde paylaşmalarına olanak tanımıştır. Aynı zamanda farklı finansal hizmet sağlayıcılarının birbiriyle entegre olmasına da imkan sağlamaktadır. Kullanıcılar için, tüm banka hesaplarını ve işlemlerini tek bir platform üzerinden yönetmek büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu durum, özellikle işletmeler için finansal süreçlerinde büyük avantaj sağlamaktadır. Böylece işletmeler finansal durumlarını daha bütünsel şekilde değerlendirme fırsatı yakalamaktadır. Devamında firmanın geleceği ve sürdürülebilirliği için alınan kararlarda da etkili olmaktadır. Aynı durum bireysel kullanıcılar için de ekonomik durumlarını değerlendirme yönetme konusunda geçerlidir.
Finansal ürün ve hizmetlerin aynı yararda, kullanıcı odaklı gelişmesi için açık bankacılık alanı yeni ve inovatif bir yol açmaktadır. Finansal veri güvenliği ve herkes için kolay kullanım sunan mobil bankacılık uygulamaların gelişmesi buna örnektir. Böylece banka işlemleri, dijital dönüşümle gelişen açık bankacılıkla tüm kullanıcılar için daha kontrol edilebilir olmuştur. Ayrıca işlemleri için bol seçenekli bir yapı da kazanmaktadır.
İşletmeler için Banka İşlemlerinin Geleceği
Günümüzde özellikle orta ve büyük ölçekli işletmelerin bir çoğu finansal süreçlerini yönetmek için birden fazla banka ile çalışmaktadır. Örneğin, Vomsis olarak müşteri portföyümüz ve hedef kitlemizi göz önünde bulundurarak yaptığımız bir araştırmaya göre, her işletme ortalama 7 banka ile çalışmakta. Durum böyleyken, neredeyse tüm bankalarda en az bir hesabı bulunan işletmeler için bu hesapları yönetmek oldukça zor bir hal almaktadır. Daha fazla banka ile çalışmak işletmelerin finansal süreçlerindeki banka işlemlerini takip etmeyi de zorlaştırmaktadır. Dijital bankacılığın getirisi olan internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları işletmeler için bu durumu biraz olsun hafifletmiştir. Ancak Açık Bankacılık sektörünün gelişmesiyle tüm banka işlemleri aynı ekranda kolayca takip edilebilir olmuştur. Bu durum işletmelerin yönetimi için de oldukça avantaj sağlamıştır. Her banka için ayrı ayrı mobil uygulama indirip kullanarak zaman kaybetmek yerine, tek şifre ve uygulama ile tüm bankaları yönetmek işletmeler için devrim niteliğinde bir yenilik olmuştur.
Tüm bu örneklerin temeli olan dijital ve mobil bankacılığın hızıyla güçlenen Fintech, tüm dünyada hızla gelişmeye devam ediyor. Araştırmalara göre, yapay zeka ve blok zinciri gibi gelişmelerle bankacılık sektörü daha da ileri taşınacaktır. Robot finansal danışmanların artması ve sektörde her alanda kişisel bir “chatbot müşteri temsilcisi” atanması bu öngörülerden bazıları. Ayrıca FAST gibi 7/24 para transferi yapmayı sağlayan teknolojilerin artarak, tek bir alanda sınırlı kalmadan tüm bankacılık işlemlerinin 7/24 yapılabileceği de düşünülmektedir.