İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır?

• Büşra Nur Kalaycı

İmza Sirküsü Nedir, Nasıl Alınır?

İmza sirküsü, şirketlerin resmi işlemlerinde imza yetkisini göstermek için kullanılan önemli bir belgedir. Bir şirketin tüm resmi işlemlerinin gerçekleşebilmesi için yetkili kişilerin imzaları bu belgede bulunmaktadır. Bu belge, özellikle ticari işlemlerde, bankacılık işlemlerinde ve resmi kurumlarla olan yazışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Firmaların verilerini güvende tutmaları için bu belge oldukça önemlidir. Örneğin, ticari işlemlerde güvenliği sağlamak ve sahtecilik riskini azaltmak amacıyla düzenlenmektedir. Böylece evrakta sahtecilik ve sahte imza gibi kötü niyetli işlemlerin önüne geçilmektedir. Ayrıca yetki karmaşasının da önüne geçerek önemli resmi işlemlerde güvenliği artırmaktadır. Bundan dolayı birçok resmi işlemde imza sirküsü zorunlu bir belge olarak talep edilmektedir.

İmza Sirküsü Nasıl Alınır?

Öncelikle bir firma için bu belgeyi alacak, yani resmi işlemlerde yetkisi bulunacak ve o firmayı temsil edecek kişiler belirlenmektedir. Daha sonra belirli bir ücret karşılığında noterden bu belge alınabilmektedir. Bu ücret, her yıl değişebilmektedir. 2024 yılı için bu belgenin bir nüshasının ücreti 310 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bir nüshayı geçen durumlarda bu tutar değişebilir.
İmza sirküsü noter tarafından hazırlandıktan ve onaylandıktan sonra hem ilgili kişide hem de noterde bulunmaktadır. Notere yapılacak başvuru sırasında ise şu evraklar gerekmektedir:

  • İmza sirküsünü alacak olan yetkilinin nüfus cüzdanı ve nüfus cüzdan fotokopisi
  • İlgili firmanın vergi levhası,
  • İlgili firmanın kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil gazetesi
  • Yetkili kişiden alınan 3 adet imza örneği.

Kullanım Alanları ve Detaylar

Bankacılık işlemleri: Şirketler için banka hesapları açarken ve kredi finansman işlemlerinde imza sirküsü gerekmektedir.
Resmi ve hukuki işlemler: Resmi sözleşmelerin izalanmasında ve diğer sözleşme işlemlerinde yine bu belge gerekmektedir.
Yazışmalar: Firmaların resmi kurumlarla yapılan yazışmalarında imza sirküsü istenmektedir.

İmza sirküsünün geçerlilik süresi en fazla 3 yıldır. Süresi dolan imza sirküsü yine noter aracılığı ile yenilmelidir. Yenilenme sürecinde yine ilgili kişi ya da kişilerin nüfus cüzdanı fotokopisi, ticaret sicil kaydı ve vergi levhası belgeleri gerekmektedir. Bu belgeler ile birlikte yenilenen imza sirküsü noter tarafından onaylanır ve yenileme işlemi gerçekleşmiş olur.
İmza yetkisini bir başkasına devretmek için noterden vekalet alınmalıdır. Yetkiyi devralan ve yetkisini veren kişi vekaletnameyi imzalayarak notere sunar. Bu işlem için ilgili kişilerin fotoğrafları, nüfus cüzdanı fotokopileri, yetkili kişinin imza sirküleri, yetkili kişilerin talimatlarının bulunduğu evraklar gerekmektedir.

Sonuç olarak imza sirküsü firmalar için hukuki ve ticari işlemlerde büyük önem taşımaktadır. İmza yetkisinin belgelenmesi, resmi işlemlerin güvenli ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. İmza sirküsünün alınma süreci gerekli belgelerin hazırlanması ve noter onayı ile tamamlanmaktadır. Bu belge bankacılık işlemlerinden hukuki işlemlere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir.

İşletmenizin Finansal Süreçleri için En Kolayı

İşletmenizin yönetiminde ele aldığımız bu konu gibi, ilgilenmeniz gereken birçok konu ve departman olduğunu biliyoruz. Tüm bu işlemlerin yanında finans yönetiminizi Vomsis ile yapın, finansal yükünüzü hafifletin.
Vomsis açık bankacılık uygulaması sayesinde finansal süreçlerinizi hızlandırın ve zamandan tasarruf edin. Böylece bankacılık ve finansal işlemlerden kazandığınız zamanı işletmenizin büyümesine harcayın.
Vomsis, firmanızın finansal süreçlerinde ihtiyacınız olan tüm gereksinimleri sağlamak için burada. Finansal raporlama işlemlerinizde ihtiyacınız olan tüm bilgilere tek ekranda kolayca ulaşabilirsiniz. İşletmenizin tüm banka hesaplarını tek bir yerden hızlıca yönetebilirsiniz. Vomsis ile bütün banka hesap bilgilerinize istediğiniz an ulaşabilirsiniz. Böylece işletmenizin muhasebe işlemlerinde düzenli ve güvenli bir ilerleme sağlayabilirsiniz. Banka Hesap Hareketleri ürünü ile tüm hesap hareketlerine ait işlemleri detaylı PDF raporu olarak indirebilirsiniz. Bunun yanında Vomsis POS Rapor ile tüm POS’larınızın anlık raporlarına istediğiniz zaman ulaşıp kontrollerini kolayca sağlayabilirsiniz. Online Tahsilat Sistemi ürünü sayesinde alacaklarınızı kolayca tahsil edebilirsiniz. Müşterilerinize mail ya da SMS ile kolayca tahsilat hatırlatması yaparak nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz.
Vomsis ile açık bankacılığın tüm avantajlarını hemen yaşayabilirsiniz. Siz de Vomsis ile finansal işlemlerinizdeki yüklerden kurtulun.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!