Bankacılık ve finans sektörü her geçen gün gelişerek müşterilerine en iyi hizmeti sağlama yolunda ilerlemektedir. Tüm sektörlerde olduğu gibi bankacılık sektörü de müşteri portföyü açısından farklı hizmetler sunmaktadır. Bu noktada bankalar, kurumsal ve bireysel müşteriler olmak üzere iki farklı müşteri kitlesini hedeflemektedir. Kurumsal bankacılık, ticari işletmelere ve şirketlere yönelik finansal hizmetleri içermektedir. Bu hizmetler kurumsal müşterilere nakit yönetimi, ticari krediler, mevduat hesapları ve işletme hesapları gibi ürün ve işlemler sunmaktadır. Ayrıca finansman, yatırım danışmanlığı, sermaye piyasası hizmetleri gibi çeşitli hizmetleri de kapsamaktadır. Büyük miktarlarda sermaye ve kompleks finansal ihtiyaçları olan kurumsal müşterilere yönelik özel çözümler sunmaktadır. Kurumsal internet bankacılığı ise tüm bu işlemlerin dijital ortamda yapılabilmesi için geliştirilmiştir. Böylece işletme sahiplerinin ya da yöneticilerin bu işlemler için şubeye gitmelerine gerek kalmaz.
Kurumsal internet bankacılığı işletmelere zaman ve iş gücü tasarrufu sunduğu için oldukça önemlidir. Ayrıca dijital bankacılık işlemleri geleneksel bankacılık işlemlerine göre hız ve kolaylık da sağlamaktadır. Bunun yanında gelişmiş güvenlik önlemleri sayesinde kurumsal müşterilerin veri ve finansal güvenlikleri de sağlanmaktadır. Tüm bunlara göre, teknolojinin oldukça geliştiği günümüzde kurumsal internet bankacılığı işletmeler için oldukça önem kazanmıştır. Şimdi birlikte kurumsal internet bankacılığını daha yakından inceleyerek bireysel bankacılık ile farklarına bir bakalım.
Hesap Açma ve İşlemler
Kurumsal banka hesabı ve internet bankacılığı açmak için süreç her bankada farklı işlemektedir. Her bankanın kurumsal müşterilerinden isteyeceği belge ve bilgiler değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak süreci ele alacak olursak, ilk olarak belge ve kimlik temini yapılmaktadır diyebiliriz. Hesabın açılacağı işletmenin yasal statüsünü belirten belgelerin ve işlemlerin eksiksiz olması gerekmektedir. Bankalar bu belge ve bilgilerin doğruluğunu teyit ederek işlemlere devam etmektedir. Sonrasında işletmenin hizmet verdiği sektöre göre ihtiyaçlar belirlenerek işletmeye uygun hesap türü seçimi yapılır. Bu adımdan sonra işletme ve ilgili banka arasında sözleşme ve imza süreçleri gerçekleşmektedir. Genel olarak tüm bu adımlar uygulandıktan sonra işletme ve ilgili kişi adına kurumsal bankacılık hesabı açılmış olur.
Çoğunlukla bankalar hesap açma işlemleri sırasında müşteriyi bilgilendirerek kurumsal internet bankacılığı kullanacağına dair müşteriden onay almaktadır. Kurumsal müşterilerin isteği doğrultusunda internet bankacılığı da işletmenin ilgili banka hesabına tanımlanmış olur. Bu noktada müşteriler çalıştığı bankalarından alacakları şifreler ve yönlendirmeler ile internet bankacılığı kullanımını gerçekleştirmektedir. İşletmeler, kurumsal internet bankacılığı ile havale/EFT işlemlerini, fatura ödemelerini, çek işlemlerini ve raporlama analiz işlemlerini gerçekleştirmektedir.
Kurumsal İnternet Bankacılığı: Farklar ve Özellikler
Kurumlar ve bireyler için finansal alandaki ihtiyaç farklarının bankacılık sektörüne yansımaları birden fazla olmuştur. Bunların en dikkat çekeni kurumsal müşteriler için öncelikli müşteri hizmetleri imkanının sağlanmasıdır. Firmalar için bankacılık işlemlerindeki herhangi bir yanlışlık ya da karışıklığın anında çözüme kavuşturulması söz konusu kurum için hayati önem taşımaktadır. Bu durumun internet bankacılığına yansıması da kurumların internet şubelerde daha geniş alanlarda müşteri desteği hakkından yararlanıyor olmasıdır. Örneğin bir firma sahibi hesap hareketlerinde şüpheli bir işlem ile karşılaşırsa bu durumla ilgili online olarak acil destek ekibine yönlendirilirken, kurum bilgilerinin değişimi ve güncellenmesi konusunda ayrı bir destek ekibine yönlendirilmektedir.
Ayrıca kurumsal müşteriler bilanço ve nakit akış tabloları gibi raporlamaların hazırlanmasında internet bankacılığının faydalarından yararlanmaktadır. Bunun yanında firmalar için internet bankacılığı alanında kişi yetkilendirme seçeneği mevcuttur. Yani firma sahibi, muhasebe ve finans yöneticisi gibi çalışanları için internet bankacılığı platformlarında az sayıda da olsa yetkilendirme yapabilmektedir. Ancak bu durum bireysel kullanıcılar için söz konusu olamaz. Kredi notu sorgulama, çek sorgulama gibi işlemler için de internet bankacılığında kurumsal müşteriler daha rahattır. Bireysel müşterilerde bu sorgular için Findeks kayıtları ve abonelikler gerekmektedir. Kurumsal müşteriler internet bankacılığında birkaç tık ile bu sorguları rahatlıkla yapabilmektedir.
Vomsis ile Kurumsal Ayrıcalıklarınız
Açık bankacılık uygulamaları ve çeşitli dijital bankacılık hizmetleri ile internet bankacılığının hayatımızın bir parçası olduğu son zamanlarda oldukça belirgindir. Kurumsal finans yönetiminde de firmalar için online bankacılık büyük bir önem taşımakta. Yukarıda bahsettiğimiz kolaylıklar ve verimlilik sağlayan hizmetlerin tümünden fazlası, açık bankacılık kapsayıcılığında Vomsis ürünlerinde sunulmaktadır. Kurumsal finans yönetiminizde internet bankacılığının bir tık ötesinde sayısız kolaylıkları ile Vomsis var.
Banka Hesap Hareketleri sayesinde, tüm banka hesaplarınızı tek ekranda takip ederek hesaplarınızdaki bakiye ve hareket durumunu saniyeler içinde kontrol edebilirsiniz. Üstelik internet erişiminin olduğu her yerden banka hesaplarınızı Vomsis ile tek ekranda görüntüleyebilirsiniz.
Online Tahsilat Sistemi ile, alacaklarınızı zamanında tahsil ederek nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz. Ödeme taleplerinizi sms yada mail üzerinden gönderebilirsiniz, bu sayede hatalı yada eksik ödeme riskinden kurtulmuş olursunuz. Böylece firmanızın finansal sağlığını da korumuş olursunuz.
POS Rapor ürünü ile, kullandığınız tüm POS’ları kolayca takip edebilirsiniz. Çekimlerinizin hesabınıza geçip geçmediğini kontrol ederek anlaşma haricinde çekilen masraflardan da haberdar olursunuz. Her sabah gerçekleşen işlemleriniz ve hesabınıza geçecek tutarlar için mailler alırsınız.
Kurumsal internet bankacılığı avantajlarından eksiksiz yararlanabilmeniz ve finansal verimliliğinizi artırmanız Vomsis ile çok kolay.
Ayrıca Vomsis ile verileriniz hep güvendedir. En gelişmiş barındırma ve teknik alt yapı mimarisi ile yüksek seviyede veri güvenliği sağlıyoruz. Kullanıcılarımızın sistem ve veri güvenliğini dünya standartlarında korumak için düzenli olarak güncellemeler yapıyoruz.