POS Hareketleri Takibi

• Büşra Nur Kalaycı

POS Hareketleri Takibi

Günümüzde neredeyse her işletme için oldukça önemli olan POS hizmetleri, teknolojik alandaki yeniliklere uygun bir ticaret yapısının gelişmesinde oldukça önemlidir. İngilizce adıyla Point Of Sale yani POS Sistemleri, ödeme noktası anlamına gelmektedir. Bu sistem ve cihazlar sayesinde alınan ürün ve hizmet karşılığındaki ödeme banka ve kredi kartları ile yapılabilmektedir. Farklı yazılımlar ile geliştirilen bu sistem, hem müşterilere hem de işletme sahiplerine birçok kolaylık sunmuştur. Bunun en önemli örneği Sanal POS sistemleri sayesinde internetten alışveriş yapılarak coğrafi sınırların aşılması olmuştur. Ayrıca işletmeler, günlük satış işlemlerini kaydetmek, raporlamak ve analiz etmek için de POS sistemlerini kullanmaktadır. POS sistemleri sayesinde işletmeler günlük olarak yapılan satışların kaydını tutmuş olur. Dolayısıyla POS hareketleri takibi, satış analizi ve planlamasını daha kolay hale getirmektedir diyebiliriz.

Bu noktada hareketlerin takibi işletmeler için birçok yönden önem göstermektedir. Örneğin POS hareketleri takibi, işletmelerin nakit akışı takiplerinde birçok kolaylık sağlar. Nakit akışı her işletme için oldukça önemlidir. Nakit akış yönetimi genel anlamıyla, bir işletmenin nakit giriş – çıkışlarını izleme, planlama ve kontrol etme sürecidir. Bu, işletmenin günlük faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geleceği için temel oluşturmaktadır.

Valörlü çalışan işletmelerde ise satışın yapıldığı zaman ve paranın hesaba geçtiği tarihte belirli bir aralık vardır. Bu yüzden bu işletmeler için nakit akış takibi daha karmaşık olabilmektedir. Dolayısıyla bu işletmeler için POS hareketleri takibi daha da önem kazanmaktadır. Peki işletmeler için POS hareket takibi nasıl kolayca yapılır ve valörlü çalışan işletmeler için püf noktalar nedir? Makalemizin geri kalanında bunu detaylı şekilde ele alacağız.

POS Sistemleri ve Valörlü İşlemler

Valör, bankacılık sektöründe işlem tarihinden farklı olarak ödemenin fiilen hesaplara geçtiği tarihe verilen isimdir. Özellikle büyük meblağlı satışlarda paranın hesaba geçmesi birkaç gün sürebilmektedir. İşte bu noktada valörlü işlemler devreye girer. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, işletmelerin finansal sağlığı için nakit akışı planlaması oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse bir işletme için bugün yapılan yüksek miktardaki bir satışın parasının birkaç gün sonra hesaba geçecek olması, anlık nakit ihtiyacı oluşturabilmektedir. Bu durum özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bu gibi durumlar, finansal raporlama ve analiz süreçlerini de karmaşıklaştırmaktadır. Bu işlemlerde kullanılan POS sistemi, işlemi anında kaydederken paranın hesaba geçişi birkaç gün sonra gerçekleşir. Bu da işletmelerin günlük, haftalık ve aylık raporlarında gerçek nakit durumunu yansıtmamaktadır. Dolayısıyla bu raporlar ile finansal kararlar alınması işletmeler için büyük problemler doğurmaktadır.

POS Hareketleri Takibinde Açık Bankacılığın Rolü

Açık bankacılık, finansal verilerin güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlayarak işletmelere büyük avantajlar sunmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde, farklı bankalardaki hesap hareketleri tek bir platform üzerinden izlenebilmektedir. Aynı zamanda finansal veriler anında raporlanabilmektedir. Bu da, işletmelerin nakit akışını daha etkin bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Açık bankacılık, ayrıca otomatik ödeme ve tahsilat sistemleri ile POS entegrasyonunu geliştirmektedir. Böylece işletmeler finansal işlemlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir. POS sistemlerinin açık bankacılık uygulamaları ile entegrasyonu sonucunda da POS hareketlerinin takibi kolaylaşmıştır. Dolayısıyla valörlü işlemlerle çalışan işletmeler için açık bankacılık uygulamaları, POS hareketlerinin takibinde birçok kolaylık sağlamıştır.

Vomsis POS Rapor ile Kolay Takip

Hangi postan ne kadar çekim yapılmış? Ne kadar komisyon ödenmiş? Çekilen tutarlar ne zaman hesabıma geçecek? Tüm sorularınızın yanıtı Vomsis POS Rapor‘da! Vomsis ile fiziki ve sanal farketmeden tüm POS’larınızı tek bir platformdan yönetin. Çekimlerinizin hesabınıza geçip geçmediğini kolayca kontrol edin ve anlaşma haricinde çekilen masraflardan anında haberdar olun. Vomsis POS Rapor, anlaşmanıza göre ilgili terminale tanımlanan komisyon harici işlemlerde sistem üzerinden size uyarı verir. Hesabınıza aktarılaracak tutarların yatıp yatmadığını kontrol ederek gösterir. Her sabah gerçekeşen işlemleri ve hesabınıza geçecek tutarları mail olarak alırsınız. POS terminallerine isim vererek “hangi terminal nerede, kim tarafından kullanılıyor?” sorularına hızlı cevaplar alabilirsiniz. Çekilen tutarların ne kadarının Sanal ne kadarının Fiziksel POS’lardan gerçekleştiğini görebilirsiniz. Gerçekleşen işlemlerin brüt, net ve komisyon tutarlarını detaylı olarak görürsünüz.

POS Valör Raporu özelliği sayesinde belirlediğiniz tarih aralığında günlük, haftalık ve aylık olarak valörlü işlemlerinizi görebilirsiniz.

vomsis pos valor raporu

POS Valör Yıllık Raporu ile içinde bulunduğunuz aydan itibaren bir yıllık valörlü işlemlerinizi ay ay görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca burada sıralanan her işlem için banka bazlı bakiyeleri ve ay sonu toplam bakiyeleri tek bakışta görebilirsiniz.

vomsis pos valor yıllık raporu

Vomsis ile finansal yönetiminizde işinizi kolaylaştıracak birden fazla ürünü ve açık bankacılık avantajlarını keşfedin. Hemen ücretsiz inceleyin.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!