Bankacılık sektörünün oldukça gelişmiş olduğu günümüzde bankacılık işlemleri hepimiz için giderek önemli bir hal almıştır. Neredeyse her gün en az bir kere, çalıştığımız bankalarla bir işlem gerçekleştirmekteyiz. En basit örnek olarak hesaplarımızda EFT/Havale işlemi gerçekleştirerek bir bankacılık işleminde bulunmaktayız. Bu durumda bankalar ile ilişkimiz – bireysel ya da kurumsal olsun – oldukça sıklaştı diyebiliriz. Buna göre bankalar da müşterilerine birden fazla hizmet sunmaktadır. Her bankanın kendi web sitesini ziyaret ederek çalıştığınız bankaların sunduğu hizmetlerini keşfedebilirsiniz. Bunlardan en önemlisi hepimiz için kullandığımız kredilerdir. Bankaların müşterilerine sağladığı kredilerin birden fazla çeşidi vardır. Örneğin, daha önceki içeriklerimizde bunlardan biri olan gayrinakdi kredilerden bahsetmiştik. Bu içeriğimizde ise işletme sahiplerini ilgilendiren rotatif kredi nedir ve kullanımı nasıldır bundan bahsedeceğiz.
Rotatif Kredi Nedir?
Rotatif kredi, bankaların kurumsal müşterilerine sunduğu ticari kredi çeşitlerinden biridir. Bu kredi türünden yararlanabilmenin ilk şartı bir işletme sahibi olmaktır. Bildiğiniz gibi işletme sahiplerinin bireysel birine göre ihtiyaçları oldukça farklıdır. Ayrıca bu ihtiyaçların zamanları belli olmayabiliyor. Bu nedenle bir işletmenin finansal sağlığı ve gereksinimlerinin karşılanması için işletme sahipleri bankaların ticari müşteriler için sunduğu hizmetlerden yararlanabilmektedir. Rotatif krediler bu durumlar için işletmelere sunulan kredi çeşitlerinden bir tanesidir. Bu kredi türü kısa vadelidir. Rotatif kredinin en önemli özelliği anapara ödeme tarihinin belli olmamasıdır. Ancak kredi vadesi bir yıldan uzun değildir. Bir yıllık süre içerisinde toplam dört kere faiz ödemesi olmaktadır. Bu ödemeler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yapılmaktadır.
Bu krediler bankalar için oldukça masraflı kredilerdendir. Bu yüzden de faiz oranları genellikle yüksektir. Ayrıca günlük olarak işlenmektedir. Bunu belirleyen sebep ise müşterinin krediyi ne zaman kapatmak isteyeceğinin belli olmamasıdır. Yüksek faiz oranlarına rağmen işletmelerin ani ihtiyaçlarını gidermesi bakımından da oldukça avantajlı olabilmektedir.
Toparlamak gerekirse özellikleri;
- Her türlü teminatla ve teminatsız olarak kullanılmaktadır.
- Rotatif kredilerden yalnızca ticari müşteriler yararlanmaktadır.
- Limite bağlı olarak hesaptan her zaman para çekimi veya transferi yapılmaktadır.
- Faiz sabit değildir ve kredinin kullanıldığı gün üzerinden hesaplanmaktadır.
- Faizler üçer aylık dönemlerde ödenmektedir. Anapara ise vade içerisinde müşteri isteğine bağlı tarihlerde ödenir.
- Süreç içinde işlemiş tüm faizlerin ödenmesi şartıyla hesap istenilen zamanda kapatılabilir.
Nasıl Kullanılır, Önemli Noktaları Nedir?
Her kredi çeşidi için geçerli olan asıl önemli nokta, ödeme tarihinin gecikmemesidir. Rotatif kredi için de yukarıda bahsettiğimiz ödeme aylarında faiz ödemelerini geciktirmemek gerekir. Bu kredi türü için faiz günlük olarak işlendiğinden, krediyi kullanan işletme için ödeme tarihleri oldukça önemlidir. İlgili dönem sonlarında banka ile iletişime geçerek ödeme tarih ve tutarları belirlenmelidir. İşletmeler için bu kredi türünü kullanmadan önce mutlaka detaylı bir hesap yapılmalıdır. Her türlü gelir ve giderin hesaplanarak en kötü ihtimal bile düşünülerek krediyi kullanmak gerekir. Bu kredi türünden yararlanmak için işletme sahipleri çalışmak istedikleri bankalara kredi kullanma talimatı göndermelidir. Böylece ilgili banka işlemlere başlayarak firma için bir kredi tanımlar. Bankalar her firma için bir limit belirlemektedir. Bu yüzden kredi tanımlaması gerçekleşirken de bu dikkate alınmaktadır.
Avantajları;
- Firmaların kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılayarak kolaylık sağlamaktadır.
- Ticari faaliyetlerin sürekliliğini desteklemektedir.
- İstenilen zamanda kapatıldığı için firmaların faiz yükünün azalmasını sağlamaktadır.
- Üç ayda bir faiz ödeme koşulu sayesinde işletmeler için finansal bütçe esnekliği sunmaktadır. Ayrıca bu durum firmalar için bir nakit rahatlığı da sunmaktadır.
- Yüksek tutarlı ihtiyaçların finansmanına yönelik kolaylıklar oluşturmaktadır.
Sizler de Vomsis uygulaması üzerinde kullanmış olduğunuz rotatif kredi hesaplarını görebilirsiniz. Ayrıca kredi kullanımı için yapılan masrafları ve faiz ödemelerini Vomsis üzerinde görüntüleyebilirsiniz. Detaylı etiket modülü ile banka masraflarınızı toplayabilirsiniz. Dolayısıyla firmanız için hangi banka ile çalışmak istediğiniz konusunda daha net karar vermiş olursunuz.