Tüm bankalar, mevcut kaynakları fon ihtiyacı olan kişilere ve devlete, uzun ya da kısa vadeli kredi olarak aktaran finansal bir kurum olarak çalışmaktadır. Ancak değişen şartlar nezdinde, günümüzde bankalar, mevduat ve kredi sağlamak dışında da işlem yapmaktadır. Örneğin, gelişen teknolojiye paralel olarak kredi ve banka kartı gibi ödeme kolaylıkları sunmaktadır. Başka bir örnek olarak vadeli hesap açarak faiz geliri elde edebilirsiniz. Ayrıca bu örnekleri, hepimizin bildiği ve sıkça kullandığı bankacılık hizmetleriyle daha da arttırabiliriz. Şimdi Türkiye’de bankacılık sektörünün başlangıcı ve gelişiminden biraz bahsedelim.
Türkiye’de Bankacılığın Gelişimi
Türkiye tarihinde ilk banka, 1845 yılında Osmanlı Dönemi’nde kurulan Dersaadet Bankası’dır. Devamında hızlanan gelişmelerin sonunda ulusal bankacılık çalışmaları ilk olarak 1864 yıllarında başlamıştır. Bunun yanında Cumhuriyet Dönemi ile birlikte ise finansal alanda birçok yenilik ve gelişme yaşanmıştır. 1920’li yıllarda ulusal bankacılık anlayışının yayılmasıyla yerel bankacılık da gelişmiştir. Bu yeniliklere paralel olarak 1924 yılında, İş Bankası hem sanayi hem ticari krediler sağlayan ve yatırımlar yapan bir banka olarak kurulmuştur. 1945 yılından sonra ise özel bankacılık fikri canlanmış ve hareket kazanmıştır. Böylelikle tüm bankalar, çok şubeli yapılara geçmiştir. Devamında ise ‘yerel bankacılık anlayışı’ yerini ‘ulusal bankacılık anlayışı’na bırakmıştır. 1980 sonrasında ise yabancı bankaların kurulmasına ve şubeleşmesine izin verilmeye başlanmıştır. Ayrıca bankacılık tarihi verilerine göre 1992 yılında Türkiye’de toplam 71 banka vardır. Özellikle 2000 yılında Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun hizmet vermesi gelişmelerin somut örneği olmuştur. Bunun yanında 2002 yılında Türkiye için Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı devreye girmiştir.
Bu tarihsel gelişmelerin sonucunda Türkiye bankacılık sektörü günümüz haline ulaşmıştır. Şimdi günümüzdeki Türkiye’de tüm bankalar dağılımına birlikte bakalım.
Tüm Bankalar ve Dağılımları
Türkiye’de Kamusal Sermayeli Mevduat Bankaları 3, Özel Sermayeli Mevduat Bankaları ise 9 tanedir. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna Devredilen Bankalar 3 ve Türkiye’de Kurulmuş Yabancı Sermayeli Bankalar 16 tanedir. Türkiye’de Şube Açan Yabancı Sermayeli Bankalar 5, Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları 3 tanedir. Özel Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları 9 ayrıca Yabancı Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları 4 tanedir. Böylece toplamda toplamda 52 tane banka vardır. Bir de bankacılık alanında teknolojinin yayılmasıyla bunların arasına şubesiz dijital bankalar eklenmiştir. Türkiye’deki dijital banka sayısı ise 7’dir.
Kamusal Sermayeli Mevduat Bankaları:
- T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
- Türkiye Halk Bankası A.Ş.
- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
Özel Sermayeli Mevduat Bankaları:
- Adabank A.Ş.
- Akbank T.A.Ş.
- Anadolubank A.Ş.
- Fibabanka A.Ş.
- Şekerbank T.A.Ş.
- Turkish Bank A.Ş.
- Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
- Türkiye İş Bankası A.Ş.
- Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna Devredilen Bankalar:
- Birleşik Fon Bankası A.Ş.
- Türk Ticaret Bankası A.Ş.
- Adabank A.Ş.
Türkiye’de Kurulmuş Yabancı Sermayeli Bankalar:
- Alternatifbank A.Ş.
- Arap Türk Bankası A.Ş.
- Bank of China Turkey A.Ş.
- Burgan Bank A.Ş.
- Citibank A.Ş.
- Denizbank A.Ş.
- Deutsche Bank A.Ş.
- HSBC Bank A.Ş.
- ICBC Turkey Bank A.Ş.
- ING Bank A.Ş.
- MUFG Bank Turkey A.Ş.
- Odea Bank A.Ş.
- QNB Finansbank A.Ş.
- Rabobank A.Ş.
- Turkland Bank A.Ş.
- Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
Türkiye’de Şube Açan Yabancı Sermayeli Bankalar:
- Bank Mellat
- Habib Bank Limited
- Intesa Sanpaolo S.p.A.
- JPMorgan Chase Bank N.A.
- Société Générale (SA)
Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları:
- İller Bankası A.Ş.
- Türk Eximbank
- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.
Özel Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları:
- Aktif Yatırım Bankası A.Ş.
- Diler Yatırım Bankası A.Ş.
- Golden Global Yatırım Bankası A.Ş.
- GSD Yatırım Bankası A.Ş.
- İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.
- Nurol Yatırım Bankası A.Ş.
- Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş.
- Destek Yatırım Bankası A.Ş.
- D Yatırım Bankası A.Ş.
Yabancı Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları:
- Bank of America Yatırım Bank A.Ş.
- BankPozitif Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş.
- Pasha Yatırım Bankası A.Ş.
- Standard Chartered Yatırım Bankası Türk A.Ş.
Şubesiz Dijital Bankalar:
- Enpara
- Nuvo
- ABank Dijital
- Dijital Deniz
- CEBTETEB
- Senin Bankan
- İGaranti
Kaynak: Tbb.org.tr
İşletmeniz için tüm bankalar tek ekranda!
Vomsis olarak kurumsal bankacılık ve finansal yönetiminizi kolaylaştırmak için buradayız. Banka Hesap Hareketleri, POS Rapor ya da Online Tahsilat Sistemi. İşletmeniz için gerekli olan tüm bankacılık işlemlerini Vomsis ürünleriyle kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Tüm ürünlerimizi hemen ücretsiz deneyebilirsiniz.